Vegetable names in Sanskrit with English Hindi meaning | सब्जियों के नाम संस्कृत में
जिन सब्जियों का हम भोजन में उपयोग करते हैं उनके संस्कृत नाम जानना काफी रोचक और उपयोगी है। यहाँ साधारणतः प्रयोग होने वाली सब्जियों के संस्कृत नाम उनके अंग्रेजी और हिंदी नामों के साथ दिए गए हैं।
To know the Sanskrit names of the vegetables we consume is quite interesting and useful. Here are the commonly used vegetable names in Sanskrit along with their English and Hindi names.
S.No. | English | हिन्दी | संस्कृत |
1 | Bitter Gourd | करेला | कारवेल्लम् |
2 | Brinjal | बैंगन | वृन्ताकम् |
3 | Carrot | गाजर | गृञ्जनकम् |
4 | Cauliflower | फूल गोभी | गोजिह्वा |
5 | Chilli | मिर्च | मरीचः / मरीचिका |
6 | Cucumber | खीरा | उर्वारूकम् |
7 | Curry Leaves | कढ़ीपत्ता | कृष्णनिम्बम् |
8 | Drumstick | सहजन | शिग्रुः |
9 | Garlic | लहसुन | लशुनम् |
10 | Ginger | अदरक | आर्द्रकम् |
11 | Green Leaves | साग | शाकम् |
12 | Ladyfinger | भिंडी | भिण्डीनकम् |
13 | Onion | प्याज | पलाण्डुः |
14 | Pointed Gourd | परवल | पटोलः |
15 | Potato | आलू | आलुकम् |
16 | Radish | मूली | मूलकम् |
17 | Tomato | टमाटर | रक्ताङ्गकः |