Aaj Ka Panchang 🌞~ आज का हिन्दू पंचांग ~🌞

⛅दिनांक – 10 सितम्बर 2024
⛅दिन – मंगलवार
⛅विक्रम संवत् – 2081
⛅अयन – दक्षिणायन
⛅ऋतु – शरद
⛅मास – भाद्रपद
⛅पक्ष – शुक्ल
⛅तिथि – सप्तमी रात्रि 11:11 तक तत्पश्चात अष्टमी
⛅नक्षत्र – अनुराधा रात्रि 08:04 तक तत्पश्चात ज्येष्ठा
⛅योग – विष्कम्भ रात्रि 12:31 सितम्बर 11 तक तत्पश्चात प्रीति
⛅राहु काल – दोपहर 03:42 से शाम 05:15 तक
⛅सूर्योदय – 06:25

⛅सूर्यास्त – 06:48
⛅दिशा शूल – उत्तर दिशा में
⛅ब्राह्ममुहूर्त – प्रातः 04:52 से 05:38 तक
⛅अभिजीत मुहूर्त – दोपहर 12:12 से दोपहर 01:01 तक
⛅निशिता मुहूर्त- रात्रि 12:13 सितम्बर 11 से रात्रि 01:00 सितम्बर 11 तक
⛅ व्रत पर्व विवरण – ललिता सप्तमी, जयेष्ठ गौरी आह्वाहन
⛅विशेष – सप्तमी को ताड़ का फल खाने से रोग बढ़ते हैं और शरीर का नाश होता है। (ब्रह्मवैवर्त पुराण, ब्रह्म खंडः 27.29-34)

Aaj Ka Panchang 🔹अपनी प्रकृति अनुसार करें आहार सेवन🔹

🔸मानवीय प्रकृति में जिस दोष की प्रधानता होती है उसके प्रकोपजन्य व्याधियाँ होने की सम्भावना अधिक होती है । इनसे रक्षा के लिए आयुर्वेद के आचार्य महर्षि चरक कहते हैं :
विपरीत गुणस्तेषां स्वस्थवृत्तेर्विधिर्हितः ।

🔸प्रकृति के विरुद्ध गुण का सेवन ही स्वास्थ्यवर्धक होता है । (च. सं., सूत्रस्थान ७.४१) इसलिए अपनी प्रकृति का निश्चय कर उसके अनुसार आहार-विहार का सेवन करना चाहिए ।

🔸सभी आहार द्रव्यों का लाभ प्राप्त करने हेतु पदार्थ जिस दोष को बढ़ाता है उसके शमनकारी पदार्थों का युक्तिपूर्वक संयोग कर सेवन करना हितकर है । जैसे- पालक वायुवर्धक है तो उसके साथ में वायुशामक सोआ डाला जाता है, अदरक, लहसुन, काली मिर्च, हींग आदि द्रव्यों के उपयोग से दालों व सब्जियों के तथा तेल, घी, नमक के द्वारा जौ, मकई आदि अनाजों के वायुवर्धक गुण का शमन किया जाता है ।

Aaj Ka Panchang

Aaj Ka Panchang 🔹आहार द्वारा वायु को संतुलित कैसे रखें ?🔹

🔸प्रकुपित वायु बल, वर्ण और आयु का नाश कर देती है । मन में अस्थिरता, दीनता, भय, शोक उत्पन्न करती है।

🔸 अकेले वात के प्रकोप से ८० प्रकार के रोग उत्पन्न होते हैं । प्रकुपित वायु का पित्त व कफ के साथ संयोग होने से उत्पन्न होनेवाले रोग असंख्य हैं । वायु अतिशय बलवान व आशुकारी (शीघ्र काम करनेवाली) होने से उससे उत्पन्न होनेवाले रोग भी बलवान व शीघ्र घात करनेवाले होते हैं । अतः वायु को नियंत्रण में रखने के लिए आहार में वायुवर्धक व वायुशामक पदार्थों का युक्तियुक्त उपयोग करना चाहिए ।

Aaj Ka Panchang 🔹वायुशामक पदार्थ🔹

अनाजों में : साठी के चावल, गेहूँ, बाजरा, तिल

दालों में : कुलथी, उड़द

सब्जियों में : बथुआ, पुनर्नवा (साटोडी), परवल, कोमल मूली, कोमल (बिना बीज के) बैंगन, पका पेठा, सहजन की फली, भिंडी, सूरन, गाजर, शलगम, पुदीना, हरा धनिया, प्याज, लहसुन, अदरक

फलों में : सूखे मेवे, अनार, आँवला, बेल, आम, नारंगी, बेर, अमरूद, केला, अंगूर, मोसम्बी, नारियल, सीताफल, पपीता, शहतूत, लीची, कटहल (पका), फालसा, खरबूजा, तरबूज

मसालों में : सोंठ, अजवायन, सौंफ, हींग, काली मिर्च, पीपरामूल, जीरा, मेथीदाना, दालचीनी, जायफल, लौंग, छोटी इलायची ।

🔹अन्य वायुशामक पदार्थ🔹

🔸केसर, सेंधा नमक, काला नमक, देशी गाय का दूध एवं घी, सभी प्रकार के तेल [बरें (कुसुम्भ, कुसुम) का तेल छोड़कर ]

🔹वायुवर्धक पदार्थ🔹

अनाजों में : जौ, ज्वार, मकई

दालों में : सेम, मटर, राजमा, चना, तुअर, मूँग (अल्प वायुकारक), मोठ, मसूर ।

सब्जियों में : अरवी, ग्वारफली, सरसों, चौलाई, पालक, पकी मूली, पत्तागोभी, लौकी, ककड़ी, टिंडा

फलों में : नाशपाती, जामुन, सिंघाड़ा, कच्चा आम, मूँगफली ।

🌞🚩🚩 ” ll जय श्री राम ll ” 🚩🚩🌞

Aaj Ka Panchang English mai 10/09/2024

~ Today’s Hindu Calendar ⛅Nakshatra – Anuradha till 08:04 pm and then Jyestha ⛅Yoga – Vishkambh till 12:31 pm on September 11 and then Preeti ⛅Rahu Kaal – 03:42 pm to 05:15 pm ⛅Sunrise – 06:25 ⛅Sunset – 06:48 ⛅Disha Shool – North direction In
⛅Brahma Muhurta – from 04:52 to 05:38 in the morning
⛅Abhijit Muhurta – from 12:12 in the afternoon to 01:01 in the afternoon
⛅Nishita Muhurta – from 12:13 in the night of September 11 to 01:00 in the night of September 11
⛅Vrat festival details – Lalita Saptami, Jayeshtha Gauri Aawahan
⛅Special – Eating palm fruit on Saptami increases diseases and destroys the body. (Brahma Vaivart Purana, Brahma Khand: 27.29-34)

🔹Consume food according to your nature🔹

🔸The defect in human nature When the disease is dominant, the possibility of diseases caused by its outbreak is high. To protect from these, Maharishi Charak, Acharya of Ayurveda says:

Viparita Gunastesham Swasthavrittervidhirhitah.

🔸Consumption of qualities contrary to nature is beneficial for health. (Ch. Sam., Sutrasthan 7.41) Therefore, one should decide one’s nature and consume food and lifestyle according to it.

🔸In order to get the benefits of all food substances, the substance should be taken in a healthy manner. It is beneficial to consume the substances that increase the doshas by combining them appropriately. For example, if spinach increases the air, then dill which reduces air is added to it. Use of substances like ginger, garlic, black pepper, asafoetida etc. is used in pulses and vegetables and oil. The Vayu-increasing properties of grains like barley, corn etc. are mitigated by ghee, salt.

🔹How to keep Vayu balanced through diet?🔹

🔸Agitated Vayu destroys strength, complexion and age. There is instability in the mind, weakness, It creates fear and grief.

🔸 80 types of diseases are caused by the outbreak of Vata alone. There are innumerable diseases that arise due to the combination of aggravated air with bile and phlegm. Since air is very strong and quick acting, the diseases that arise from it are also strong and quick to kill. Therefore, to keep the air under control, it is necessary to take necessary precautions. Air-enhancing and air-reducing substances should be used judiciously in the diet.

🔹Fatal sedative🔹

Cereals: Sathi rice, wheat, millet, sesame

Pulses: Kulthi, Urad

Vegetables: Bathua, Punarnava (Satodhi), Parwal, Tender Radish, Tender (seedless) Brinjal, Ripe Ashgourd, Drumstick Beans, ladyfinger, yam, carrot, turnip, mint, green coriander, onion, garlic, ginger

Fruits: dry fruits, pomegranate, amla, bael, mango, orange, plum, guava, banana, grapes, sweet lime, coconut, custard apple, Papaya, mulberry, litchi, jackfruit (ripe), phalsa, muskmelon, watermelon

Spices: dry ginger, carom seeds, fennel seeds, asafoetida, black pepper, pipramul, cumin seeds, fenugreek seeds, cinnamon, nutmeg, cloves, cardamom.

🔹Other air-inhibiting substances🔹

🔸Saffron, rock salt, black salt, cow milk and ghee, all types of oils [except Baren (safflower, safflower) oil]

🔹Air-increasing substances🔹

In cereals: barley, sorghum, corn

In pulses : Beans, peas, kidney beans, gram, pigeon peas, green gram (less gas producing), moth beans, lentils.

Vegetables : arvi, cluster beans, mustard, amaranth, spinach, ripe radish, cabbage, gourd, cucumber, tinda

Fruits : pear, jamun , water chestnut, raw mango, peanuts.

🌞🚩🚩 ” ll Jai Shri Ram ll ” 🚩🚩🌞

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